Alles over asbest

Oorsprong en toepassingen

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal in de natuur voorkomende mineralen die zijn opgebouwd uit fijne, microscopisch kleine vezels silica. Het materiaal komt voor in zuidelijk Afrika, Braziliƫ, Canada, China en oostelijk Europa. In Belgiƫ komt asbest niet van nature voor, maar ons land had wel een grote asbestproducerende industrie.

Er zijn verschillende soorten asbest. De meest voorkomende zijn:

  • Chrysotiel (witte asbest)
  • Crocidoliet (blauwe asbest)
  • Amosiet (bruine asbest)

Asbest herkennen

Indien u wilt weten of u asbest in huis hebt, kan u dat tot op zekere hoogte zelf vaststellen. Maar echte zekerheid krijgt u pas door een asbestonderzoek door een erkende aannemer. Zij kunnen een nauwkeurige asbestinventaris opmaken voor uw gebouw.

Asbest had enorm veel toepassingsvormen en werd gebruikt in meer dan 3.500 soorten producten. Het kan overal in en rond een gebouw voorkomen. Zelfs experts treffen soms totnogtoe onbekende toepassingen aan.

Indien u vermoedt dat er asbest in huis aanwezig is, kan u verschillende dingen doen om dit zelf vast te stellen. De piek van de asbestproductie en -toepassing lag tussen 1955 en 1985. De productiedatum van het materiaal kan dus een eerste indicatie zijn. U kan ook te rade gaan in de bouwplannen, technische fiches, facturen en documentatie van leveranciers en aannemers,... Asbest is ook visueel te herkennen. Het materiaal heeft vaak een kenmerkende gewafelde textuur of honingraatstructuur.

Maar echte zekerheid krijgt u dus enkel met een professionele analyse.


Verschillende plaatsen waar asbest zich kan bevinden

Klik op de afbeelding om ze te openen.

Nuttige informatie

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x